Leseni glasbeni inštrumenti izjemno dobrodošli tudi v otroškem igralnem kotičku

Če imate doma otroke ter posebej odmerjen kotiček za igranje, se spodobi, da so v njem prisotni tudi leseni glasbeni inštrumenti. In zakaj ravno leseni? Ker je to dokazano najkakovostnejši in najvarnejši pa tudi najbolj zdrav material za izdelovanje otroških glasbenih igrač oziroma inštrumentov.

Leseni glasbeni inštrumenti za otroke so že na prvi dotik veliko prijetnejši od tistih, ki niso narejeni iz lesa. Po drugi strani pa so lesena glasbila prav tako tudi zelo mikavnega videza, še posebej če so odeta v mikavne pisane barve. A najpomembneje je, da otroci s pomočjo glasbenih igrač krepijo svoje motorične ter še druge številne spretnosti.

Izbira glasbene igrače glede na otrokovo starost

Vsi leseni glasbeni inštrumenti niso primerni za vse otroke. Ustrezna izbira glasbene igrače za otroka je zlasti odvisna od njegovih let. Za najmlajše med najmlajšimi, torej za dojenčke, je potrebno torej izbrati nekaj povsem drugega kot na primer za triletnika.

Za dojenčke so na primer strašno prikupne vrtljive glasbene skrinjice v obliki različnih živali. Otrok bo veselo in z radovednostjo poslušal različne glasove, ki prihajajo iz nje, obenem pa se čudil spreminjajočim barvam. Vsekakor pa bo slej ko prej želel sodelovati tudi pri valjenju inštrumenta po površini.

Za nekoliko starejše malčke pa so že primerni nekoliko zahtevnejši leseni glasbeni inštrumenti. Triletniku lahko na primer kupite set, v katerem se bodo nahajala različna glasbila. Za leto in pol starega otroka je na primer odlična izbira barvasti ksilofon.

Otroke naučite primerno skrbeti za inštrumente

Leseni glasbeni inštrumenti so praviloma izjemno lepega videza. Otroške različice inštrumentov so nekoliko manjše, a to še zdaleč ne pomeni, da zanje ni treba ustrezno poskrbeti. Najprej z otrokom določite, kje boste hranili glasbeno igračo, nato pa ga poučite o tem, kako pomembno je, da zanj kar se da dobro ter primerno skrbi. Pri tem imamo v mislih ne nazadnje tudi vzdrževanje in čiščenje inštrumenta.

Otroku primerno razložite, da so tudi otroški leseni glasbeni inštrumenti enako občutljivi kot na primer vaše glasbilo ter da ga je zato potrebno očistiti nežno in nikoli z nobeno vrsto agresivnega sredstva. Najbolje je, da mu v roke daste na pol vlažno krpo in mu rečete, da naj prične s čiščenjem inštrumenta. Pri tem mu seveda skrbno pomagajte. Slej ko prej se bo sam spomnil, da je inštrument treba po uporabi dobro očistiti. Tako ga boste navadili tudi za kasneje, ko bo morda v rokah držal čisto pravi inštrument, seveda v nekoliko večji različici.

Inštrumente nakupujte skupaj z otroki

Leseni glasbeni inštrumenti so za otroke sicer izjemno lepo darilo, a ni nujno, da ga boste z njim navdušili za dlje časa. Svojega malčka verjetno sami najbolje poznate, zato presodite, katera vrsta inštrumenta oziroma lesene glasbene igrače bi mu najbolj ustrezala. Seveda pri tem pazite tudi na otrokova leta. Čeprav menite, da bi bil v tem hipu lesen barvast ksilofon najboljša izbira, morda vaš malček še nima zadosti let oziroma leta in pol, saj ksilofon smejo uporabljati malčki, ki so stari toliko ali več.

Ko boste končno našli primerno glasbilo za otroka, preverite, v kakšnih barvnih odtenkih je glasbilo na voljo. V tem hipu pa k nakupovanju povabite še otroka ter ga vprašajte – seveda če je zadosti star in ve, kaj ga sprašujete –, katera barva glasbila mu je najlepša. Otrok bo s prstom hitro pokazal na svojo najbolj priljubljeno barvo. Če mu boste ustregli v tem, je še toliko večja verjetnost, da bo na sploh vzljubil inštrument iz lesa.

 Če so torej leseni glasbeni inštrumenti del igralnega kotička, potem svojim otrokom nudite veliko več, kot pa si sploh morda mislite. Zelo verjetno je, da ste vsaj enega malčka z izbiro glasbila iz lesa tako navdušili, da se bo tudi kasneje v življenju ukvarjal z igranjem nanj ali pa na kateri koli drug inštrument.

Comments are closed.