Za prebijanje stene uporabite udarno kladivo

V skoraj vsakem gospodinjstvu je dandanes že kakšen vrtalnik. Če ne tisti dražji iz tehničnih trgovin, se pogosto najdejo cenejše različice iz diskontnih trgovin z nizkimi cenami, ki bodo največkrat zadostovali za osnovne potrebe v gospodinjstvu. Sicer nimajo takšne moči in zmogljivosti kot udarno kladivo, a bodo zadostovali za vrtanje lukenj v les ali za pritrditev kakšnega kavlja v steno. Če pa se boste lotili kakšnega večjega projekta, kot je vrtanje luknje v betonsko steno zaradi napeljave novih kablov ali preusmeritve vodovodnih cevi, pa bo tak poceni vrtalnik zagotovo postal preslab in boste morali svoj pogled obrniti proti močnejšim napravam, kot je na primer udarno kladivo.

Če boste uporabili udarno kladivo, boste prihranili dosti energije

Klasični vrtalniki, tudi tisti močnejši, bodo zelo primerni za vrtanje lukenj, tudi takih z večjim premerom. Žal pa bodo to opravilo dobro izvedli samo v manj trdnih materialih, kot je les ali podobno. Beton pa je zelo specifičen material, kjer sam postopek vrtanja ni tako učinkovit, saj prihaja do izjemnega trenja in pregrevanja. Zato za ta namen uporabe obstaja udarno kladivo, ki se poleg samega vrtenja svedra oziroma krone za prebijanje stene istočasno v sunkih premika naprej in nazaj ter tako poleg samega vrtanja postopek okrepi z udarjanjem. To pa je zelo učinkovit način za obdelavo oziroma vrtanje v steno, zato je udarno kladivo res uporabno za prebijanje stene.

Če uporabite udarno kladivo, bodite pozorni na nivo hrupa

Če uporabite udarno kladivo, bodite pozorni na nivo hrupa

Vsako delo s stroji in napravami je lahko dokaj glasno in moteče za družino in za okolico. Tudi udarno kladivo je glasno orodje, saj določen zvok proizvaja že klasičen vrtalnik, pri močnejših napravah pa je to še bolj izrazito. Udarno kladivo udarja po betonu ali podobnem materialu, in to z zelo veliko frekvenco, zato je v kombinaciji z vrtanjem lahko zvok zelo nadležen. Če živite v bloku in nameravate prebiti steno, pa bo to prišlo še bolj do izraza, saj se bodo vibracije prenašale praktično po celi zgradbi, s čimer lahko zmotite marsikaterega stanovalca med počitkom. Zato med vrtanjem ne pozabite na uro.

Comments are closed.