Ko se pripeti delovna nesreča

Delovna nesreča ali nesreča pri delu je na določenih delovnih metih kar precej pogost pojav. Seveda se vodilni vsakega podjetja trudijo, da se delovna nesreče ne bi dogajale. Dokazano je namreč, da so podjetja, ki delovnih nesreč nimajo, veliko bolj uspešna. Če si torej vodilni določene tovarne želijo, da se ne pripeti nobena delovna nesreča, morajo dvigniti standarde delovne opreme in delovnih strojev.

Če smo tudi sami bili del nesreče pri delu in sedaj ne moremo več opravljati dela ter svoji družini zagotoviti denar za preživetje, je izredno pomembno, da se de oškodovancu izplača poštena odškodnina.

Nikakor ne smemo pozabiti na vse potrebne dokumente

Veliko delavcev ne ve, da je po delovni nesreči potrebno izpolniti kup pomembnih dokumentov, s katerimi lahko uveljavljamo odškodnina. Delovna nesreča se namreč zgodi tako nepričakovano, da delavec niti ne pomisli na pomembne dokumente, ki so ključni za odškodnino. Več o potrebnih dokumentih in postopku odškodnine za delovno nesrečo si preberite tukaj https://www.visokaodskodninaplaninsec.si/odskodnina-za-poskodbo-pri-delu.

Najprej je potrebno izpolniti obrazec ER8. Nato je potrebno iti na policijo ali jo poklicati kar na delovno mesto in izpolniti tudi policijski zapisnik, ki nam bo prišel prav tudi v primeru tožbe. Pomembno je tudi, da se napiše ustrezna izjava o tem, kako in zakaj se je delovna nesreča zgodila. Brez podrobne izjave je namreč možnost za odškodnino precej manjša. Pametno je, da se  izjava opremi tudi s slikami ki dokazujejo slabe delovne pogoje.

Pozabiti ne smemo niti na zdravniška dokazila

Ko bomo vlagali dokumente za odškodnino, ne bomo smeli pozabiti na tiste, ki smo jih dobili v bolnišnici. Če se zgodi delovna nesreča, se delavca vedno odpelje v bolnišnico in tam se dobi 4 pomembne papirje.

Prvi dokument, ki ga moramo dodati, je fotokopija poškodbenih listov oziroma prvega izvida. Sledi fotokopija ostalih izvidov, ki smo jih prejeli kasneje. Dodati moramo tudi fotokopijo zdravniškega potrdila, ki ga izda osebni zdravnik in bolniški list, ki dokazuje službeno odsotnost.

September 30th, 2020 Posted in Novice

Comments are closed.