Piganje pločevine je postopek upogibanja pločevine

Danes so sestavni del kovinsko predelovalne industrije različni postopki obdelave kovin, med katerimi je tudi piganje pločevine. Z drugimi besedami temu postopku pravimo tudi upogibanje, pri čemer gre za obdelavo različne kovine brez odstranjevanja ostružkov. Pri krivljenju pločevine se pojavljajo elastične in trajne deformacije pri katerih se notranja vlakna krčijo, zunanja pa se raztezajo in hkrati ožijo.

Piganje pločevine se izvaja na sodobnih CNC strojih

Podobno kot v številnih drugih vejah industrije, so tudi v kovinsko predelovalni industriji tehnološki postopki izjemno napredovali. Za krivljenje pločevine se tako uporabljajo sodobni stoji, ki so numerično krmiljenji in jim pravimo tudi CNC stroji. S takšnimi stroji je postopek piganja pločevine izjemno enostavno in tudi učinkovito.

Sodobni CNC stoji omogočajo, da se pločevina najprej vpne in se nato postopoma upogiba do željenih dimenzij. Najbolj pomembno je to, da obdelovanca ni potrebno odlagati, ampak se pločevina samostojno premakne naprej, tako, da se upogne naslednje mesto. Tovrstni stroji omogočajo, da lahko vnaprej določimo tako smer kot tudi kot piganja pločevine, prav tako pa lahko z njimi izdelamo tudi izdelke bolj kompleksnih oblik.

Piganje pločevine je postopek upogibanja pločevine

Prednosti piganja pločevine na CNC strojih

Piganje pločevine, ki se izvaja na sodobnih CNC strojih, ima številne prednosti. S tehnologijo samodejnega merjenja kotov velja celoten postopek za izjemno natančnega. Poleg izdelave kompleksnejših oblik, nam tovrstni stroji omogočajo veliko ponovljivost izdelkov, kar pomeni, da lahko v zelo kratkem času izdelamo veliko število popolnoma identičnih izdelkov ali polizdelkov.

Ker je produktivnost na ta način bistveno večja, se lahko izdela tudi večja naročila v izjemno kratkem času po zelo konkurenčnih cenah. Stroški proizvodnje se s tem bistveno zmanjšajo, zato je zadovoljstvo tako ponudnika kot tudi naročnika toliko večje. Z modernimi stroji je mogoče zadovoljiti tudi najbolj zahtevne naročnike in se prilagoditi njihovim željam in zahtevam.

Piganje pločevine je odvisno od mehanskih lastnosti in debeline materiala

Kadar govorimo o pločevini, imamo v mislih tanko valjano kovino, ki je običajno zaradi svoje upogljivosti izjemno primerna za oblikovanje. Celoten postopek je odvisen od mehanskih lastnosti pločevine kot tudi njegove debeline.

Tako se za piganje pločevine lahko uporablja več različnih materialov, kot so na primer nerjaveče jeklo, aluminij, baker, bron, pa tudi nikelj ali titan. Debelina materialov je lahko ključnega pomena, ko se odločamo za izbiro najbolj primernega ponudnika krivljenja pločevine. Pri tem je pomembno, da nam omogoča piganje vseh vrst pločevine različnih dolžin kot tudi debeline, saj so za debelejše materiale potrebni tudi nekoliko bolj zmogljivejši stroji.

Comments are closed.