Poskrbimo za dobro delujoče zavore

Za vsako cestno vozilu so dobro delujoče zavorne ploščice izredno pomembne. Temu je tako, saj nam omogočajo, da naš avtomobil hitro in uspešno ustavimo. Lahko pa nam tudi rešijo življenje v primeru nesreče. V vsakem primeru je brezhiben zavorni sistem ključen za vsako osebno in industrijsko vozilo, saj se v nasprotnem primeru lahko pričnejo obrabljati diski, rotorji, čeljusti in druge komponente v kolesih in podvozju. To je tudi glavni razlog, da zamenjamo zavorne ploščice, ko se obrabijo.


Komponente zavornega sistema

Zavorni sistem v našem vozilu je sestavljen iz različnim komponent, ki delujejo skupaj. Zavorne ploščice sedijo med zavornim diskom in zavorno čeljustjo. Slednji je del, ki dejansko pritisne na diske, kar povzroči, da se kolesa pričnejo ustavljati. Znano, da če se ploščice preveč obrabijo, potem se poškodujejo tudi druge komponente.

Ohranjanje sistema zavor je izredno pomembno, saj bomo tako:

  • Ohranili sposobnost varnega ustavljanja
  • Preprečili poškodbe različnih komponent v kolesih
  • V kritičnih trenutkih lahko vozilo ustavili, kar lahko nam ali drugemu udeležencu v prometu, reši življenje

Znaki, da potrebujemo pregled zavor

Dejstvo je, da naše zavore prenašajo velike obremenitve. Ko naš avtomobil pričnemo zaustavljati, se ogromna teža prenese na zavore. To povzroča trenje in obrabo. Najbolj obremenjene so ravno zavorne ploščice, saj jih tudi najhitreje izrabimo. Srečo obstaja mnogo načinov, da prepoznamo znake, ki nakazujejo, da potrebujemo zamenjavo. Te so lahko:

Opozorilo računalnika

Novejša vozila računalniško nadzirajo stopnjo zdravja ploščic v zavorah. Tako nas lahko računalnik na armaturni plošči opozori, da je potrebna zamenjava.

Škripanje, ki prihaja iz koles

Vsako vozilo ima vgrajen poseben mehanizem v zavornem sistemu, ki opozarja, da so zavorne ploščice izrabljene. Prepoznamo ga lahko po škripajočem zvoku, ki ga lahko slišimo, da prihaja iz koles. Povzroča ga majhna metalna roka, ki nakazuje, da je potreben pregled zavor.

Globok kovinski zvok trenja

Če slišimo globok kovinski zvok, ko zaviramo, je možno, da se zavore čeljusti in diski med seboj dotikajo. V tem primeru moramo čimprej prenehati uporabljati vozilo in pregledati zavore.

Ohranimo boljše zdravje zavor

Odvisna je sicer od samega vozila, vendar je življenjska doba zavornih ploščic približno 50.000-70.000 kilometrov. Življenjska doba pa je odvisna seveda tudi od našega načina vožnje, samega tipa vozila, terena po katerem vozimo, ipd. Veliko pa lahko storimo sami, da ohranimo zdravje zavornega sistema v našem vozilu. Ob vožnji po klancu navzdol pustimo motorju ustavljati vozilo. To naredimo s prestavljanjem v nižjo prestavo.
Ko pa ustavljamo naše vozilo, je dobro, če počasi pritiskamo na zavore. Tako bomo manj obrabljali diske, čeljusti in druge komponente. Če pa potrebujemo zamenjavo, pa lahko vedno obiščemo spletno stran www.silux.si, kjer bomo našli nadomestne dele za veliko različnih vozil.

Tags: , , , , , November 14th, 2019 Posted in Razno

Comments are closed.