Kotni brusilnik je lahko tudi nevaren

Čisto vsa delovna orodja so nevarna, ločimo pa tista bolj in tista manj nevarna, ampak pri čisto vsakem orodju pazite, kaj delate, saj se lahko hitro poškodujete, pa četudi ne zgleda, da bi bilo lahko kaj nevarno.

Na primer tudi vrtalnik je lahko nevaren, če se odlomi sveder, ki vam ga lahko zanese tudi v telo ali celo glavo in posledice so lahko zelo hude, pa četudi praktično nihče ne smatra vrtalnika za nevarno orodje. Kaj pa kotni brusilnik, je lahko nevaren? Seveda in to zelo. Znanih je veliko primerov, ko se je plošča zlomila, potem pa zletela nenadzorovano človeku v telo ali obraz in ga tako zelo močno poškodovala, da je ostal brez očesa, ušesa ali pa celo roke in obilo ostalih poškodb. Zato resnično pazite, ko uporabljate kotni brusilnik, da se vam ne zgodi nesreča.

Kotni brusilnik naj ima pravo ploščo

Razlik med rezalnimi ploščami je veliko. Veliko domačih mojstrov kar varčuje in ima doma le eno ali pa morda dve rezalni plošči, ker so se ravno prodajale v kompletu, vendar pa bi bilo veliko bolj varno, da bi imeli več plošč, ki bi se med seboj razlikovale po sestavi, materialu in tudi debelini. Rezalna plošča naj bo drugačna za beton in drugačna za železo in spet drugačna za brušenje in rezanje in to spet drugačne za različne materiale. Pred uporabo preverite, da kotni brusilnik normalno deluje brez obremenitve in predvsem preverite, da plošča ni počena ali pa že tako majhna, da boste komaj lahko kaj zrezali. V primeru, da opazite kakšno napako na plošči, jo nemudoma zavrzite.

Kotni brusilnik mora imeti zaščito

Nikar se ne lotite nevarnega podviga in ne odstranite zaščite, ki jo ima kotni brusilnik nameščeno ob nakupu. Sicer se ta zaščita odstrani, da se lažje zamenja plošča, ampak vseeno pa to zaščito namestite nazaj takoj, ko je plošča nameščena, saj vam ta zaščita lahko reši tudi življenje. Nikar pa ne pomislite, da bi zaščito odstranili zato, ker imate doma preveliko ploščo, ki je ne spravite gor, če je zaščita nameščena.

July 31st, 2018 Posted in Novice

Comments are closed.